CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, September 13, 2009

schedule di bulan puasa

Bulan puasa ni aku adalah sangat sibuk. Nak online pun x sempat. Mana taknye... bulan puasa ni kan setahun sekali.

0430H : Bangun pagi nak bersahur la. So kne la panaskan lauk yang ayahanda aku beli ptg sebelumnye kat bazar ramadan (sama ada bazar kat jaya gading @ stadium @ masjid besar @ taman tas-pilih salah 1). Acara panas memanas tu adala setengah jam ikut tahap kemamaian aku waktu pg n bape jumlah lauk yg ada.

0500H-0530H : Waktu bersahur. Bismillah.... Lepas je aku mkn, aku akan mengemas n membasuh segala pinggan mangkuk n peralatan memasak n kemas dapur gak la. Pastu aku siap2 nak g sembahyang subuh kat masjid "masjid adalah sangat dekat ye + ayahanda aku ajak g + ni adalah schedule on wekend je." Kalo weekdays, lepas mengemas dapur, aku drop ayahanda aku kat masjid then aku terus balik base sbb aku kne siap2 lak nak g sekolah kul 7 pg.

0700H-1500H-1530H : Ni time aku berada di sekolah @ tempat aku kursus. Pun x sempat gak nak online sbb jadi student adalah sangat bzzzzzzz. Masuk simulator wat controlling, pastu abis je sequence, tukar position lak jadi pilot "kne la jadi 2-3 kali untuk makesure member blh wat controlling lak". Pastu tukar position wat coordinator lak. selalunya kitorg x sempat nak rest, tp x pe, kitorg layannnnn jeee laaaaa".

1530H : Balik bilik untuk rest jap n wat ape yang patut.

1600H-1800H : Masa ni aku akan balik umah, amik ayahanda then bawak g bazar untuk beli menu berbuka, menu sahur n singgah la mana2 yang abah nak singgah. Then balik umah dgn penuh harapan agar jln kat depan umah aku tu jgn la jem walaupun aku tau ptg2 mmg akan jem kat ctu. huhuhu....

1800H : Sampai umah, terus siap2kan ape2 yang patut. masak air. potong buah. hidang lauk. bla.. bla.. bla..

1915H : Masa berbuka... Takat ni aku berjaya kawal nafsu makan aku lg. X de la tahap nak makan semua bebanyak..

1945H - 2015H : Masa mengemas n menunaikan tanggungjawab sebagai manusia then siap2 nak g masjid untuk solat Isyak n Terawih lak.

2015H -2145H : Masa untuk beribadat...

2145H - 2330H : Balik anta abah, then aku balik base sbb ada prep malam. Study la dgn kengkawan.

2330H : balik dari class, singgah mess tukar baju then balik umah.

0001H : Mata-mengantuk-giler. Sleep time.

Kalo wekend lak, aku akan kuar dgn ayahanda lg awal. Lepas zohor kitorg dah kuar tp tetap balik ala2 time yang sama macam hari biasa. Macam tu la schedule aku sepanjang bulan ramadan ni. So cube korg bgtau bile aku buleh online?