CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, February 17, 2009

sayangilah nyawa sndiri..

seumur hidup aku berkecimpung dlm dunia pemanduan kete, aku x penah alami eksiden yg teruk2 smpi melibatkan nyawa org sbb aku sorg pemandu yg berhemah (hehehe.. iye ke? lalalala). walaupun aku suka "kelajuan n kepantasan", tp aku tetap amik kira keselamatan diri sndiri n org lain. kalo takat bergesel kete dgn pembahagi jalan, kete bergesel dgn lori yg tgh parking menyempitkan jln, tu je la.
walaupun dlm berhati2 di jln raya tu, 1st experience incident yg sgt teruk penah aku rs 23 jun 2008 ms trun bukit janda baik kul 2 pg dgn kwn aku yg tgh patah kaki. standard la trun bukit, kelajuan kete msti akn bertmbh tp yg aku x sangka lori 1 tan depan kitorg yg tgh duk kat lane slow blh memotong 1 lg lori 1 tan depan dia ms aku btul2 dah dekat sgt dgn lori tu. b**** punye lori. aku x tau dia mengantuk ke @ sengaja ke @ x nampak aku yg tgh laju tu so akibatnye aku terpaksa langgar pembahagi jln simen blh kanan n balas stereng ke kiri n ke kanan n ke kiri smula n dpt benti kat tepi jln. lucky aku x langgar 1 treler panjang n x jatuh kat gaung tepi jln tu, kalo x aku rs aku n member aku tu dah arwah dah. kalo tgk cara aku langgar divider tu, aku rs bahagian kanan kete aku msti remuk giler tp alhamdulillah, cuma sport rim tayar kanan je yg pecah. lpas tu drive slow smpi petronas bentong then tukar tayar spare kat ctu.
(thanks a lot kat member aku tu, walaupun kaki tgh bersimen, dia tlg tukar kan tayar spare tu. aku nak tlg tp dia x bagi yer).
next incident yg jadi kat aku last week, 15 feb 09 kat jln depan eng hong stadium ktn. ms tu aku n senior aku nak g tc n lucky kat tmpt tu tgh jem so aku x leh drive laju ler. slama ni aku cuma dok tgk kat tv n wayang je psl "kete langgar org yg tgh melintas jln" tp maybe kes aku ni "org yg tgh berlari lintas jln langgar kete aku". mamat tu tba2 je muncul celah2 jln jem tu melambung naik kete kne cermin depan n jatuh smula kat jln tp tba2 dia bgn n berdiri kat tepi jn. nasib baik aku bwk slow n sempat brek. mamat tu pun nasib baik x injured. ms aku g tanya dia n nak bwk dia g spital, dia kata x nak n pucat lesi sbb dia mengaku main redah je x tgk kanan kiri ms melintas tu. aku x pnh langgar org tp org yg tgh jln kaki lintas jln tu yg langgar aku. kete aku cuma patah plat number, pecah lampu depan, kemek ckit n wiper bengkok ckit. psl kete tu x kisah sgt sbb blh repair tp kalo la nyawa yg melayang, susah nak jwb. walaupun gomen dok pesan hr2.. berhati2 di jalan raya... tp aku pun tetap nak kata gak.... HATI-HATI DI JALAN RAYA, TENGOK KANAN DAN KIRI SEBELUM MELINTAS JALAN, TUNGGANG DENGAN CERMAT, INGAT ORANG YANG DISAYANG N ORANG YANG MENYAYANGI ANDA. NYAWA CUMA SATU, TAK BOLEH DIGANTI-GANTI MACAM BARANG KAT KEDAI SPAREPART KETE. SAYANGLAH NYAWA SENDIRI TAPI KALAU TAK SAYANGKAN NYAWA SENDIRI, JANGANLAH NAK BABITKAN NYAWA ORANG LAIN.
LU PIKIRLAH SENDIRI............

10 comments:

misz eyeliner said...

gile kuat mamat tu sampai kemek kete.. perghh.. ada duit lg ke nak repair kete?

huhuhuhuhu... kalau la dah dapat duit XXXXXX

Bkt Gantang said...

nasib baik mamat eksiden tu ok....kalu tak mesti ko kene kahwin dgn dia..hehe....amacam?

sayang said...

misz e- huhuhu.. ni yg rs mcm nak cari keje part time ni.. nasib baik la kapt fidell bwk g bengkel kwn dia so mamat tu tolak lmpu dpn cuma rm50 n wat plat nmber tu abis gak la dlm rm60. kalau la dpt duit tu.......... bahagianya.....

sayang said...

iye bkt gantang.. nasib baik mamat tu tulang kuat kalo x, x tau nak kata. kawin?.. hehee, kne pk smpi mendidih ler sbb lg risau kalo dpt laki yg suka main redah je biler lintas jln.. lg x selamat..

13may said...

thanks for visiting my blog :)

FARIE said...

kdg2 kite hati2 pn..kalo dh tersurat bnda2 camni terjadi kt kte..
kte dh xleh nk elak..
ape2 pn, bace doa tawakal..
n_n

Muhammad Azli Shukri said...

Allah masih sayangkan kita..semoga kita bersyukur.

sayang said...

13may - k.. nak tmbh kwn2.. hehehe

farie - btullah farie, Insya Allah x penah lupa bc doa n bertawakkal..

Azli - Alhamdulillah.. Smoga kita smua sntiasa dlm lndungan Yang Maha Esa..

BuahKranjiDalamPerahu said...

alang alang dah betulkan kete tu, pergilah betulkan sekali tempat isi minyak tu yer, sian dah tak boleh tutup, nanti masuk angin.

sayang said...

hmm.. kemusykilan melanda.. mcm mn blh tau tmpt tutup minyak tu x blh tutup?????.. (blh je nak tutup tp kne guna kan kekerasan sikit la br penutup tu blh guna.. lalalala)